Honungssorter

Honungssorter

Genom vårt arbete vill vi bidra till lokal pollinering och samtidigt producera högkvalitativ och närproducerad honung. Detta ger dig möjlighet att köpa honung direkt från biodlaren. Vår Honung behandlas försiktigt från bikupan till burken. Eftersom honung är en naturlig produkt, varierar sorterna i smak och konsistens beroende på år och plats

Våra honungssoter

Flytande honung

  • Period: Från maj till augusti

Färsk, nyskördad och rinnande honung direkt från bikupan. En underbar och nyttig delikatess som endast finns under sommarsäsongen. Nyslungad honung anses vara extra nyttig. En anledning är den höga halten av mjölksyrabakterier som finns i honungen. Den sirapsliknande färgen och den lättflytande konsistensen är typisk för nyslungad honung. Efter en tid så påbörjas kristallisering av honungen. Ju kallare honungen står, desto snabbare går kristalliseringen. Vid lätt uppvärmning blir honungen flytande igen. Tänk på att inte värma honungen över 40 grader, eftersom en del av de hälsosamma effekterna då försvinner.

Försommarhonung

  • Period: april och maj

Försommarhonung är en mild, ljus, söt och krämig honung som passar perfekt till honungsmackan eller med chevréost.. Under månaderna april och maj samlar bin nektar av de allra första växterna som fruktträd, maskros, raps, lönn och sälg.

Högsommarhonung

  • Period: juni och juli

Allroundaren bland honungen. Sommarhonungen passar perfekt i en kopp te, på en nyrostad brödskiva eller till olika bakverk och desserter. Sommarhonung kombinerar olika blommor från sommarmånaderna juni och juli: hallon, björnbär, klöver och växter från den närliggande skogen. Den är vanligtvis starkare än försommarhonungen, den är något mörkare i färgen och lite fylligare i smaken.

Sensommarhonung

  • Period: augusti och september

Hösthonungen skördar vi i augusti. I hösthonungen har bina främst hämtat nektar från den vilda naturen men också från lavendel, kryddörter och lind. Den är lite mörkare med fylligare smak och något mer rinnande konsistens. Hösthonungen använder du med fördel till den smakrikare höstmaten som vilt och rotsaker. Den har en blommig karaktär och är mer smakrik än sommarhonungen. Honungen är oftast också mörkare vilket förknippas med en högre mineralhalt. Den höga fruktsockerhalten gör att honungen håller sig flytande mycket längre än vanlig svensk honung.

Rulla till toppen